Fotoschilderingen van Bosgra - Kuitwaard op Kunstmaand Ameland

Tijdens Kunstmaand Ameland 2021 toont het collectief Bosgra – Kuitwaard in Maritiem Museum Abraham Fock werk dat balanceert op de grens van fotografie en schilderkunst. De getoonde fotoschilderingen uit de serie ‘Études’ zijn speels, gelaagd en experimenteel. De Études zijn onderdeel van het project Schakels, een samenwerkingsproject tussen diverse kunstdisciplines. Het begint met het boslandschap dat gefotografeerd wordt door fotograaf Johannes Bosgra. Deze foto’s worden vervolgens op verschillende manieren  ‘aangetast’ door kunstschilder Christiaan Kuitwaard. De foto’s worden beschilderd met olieverf, krijgen een overtekening in inkt, worden ‘mishandeld’ met schuurpapier, etc. Kuitwaard wil zo de foto een meer tactiele tastbare kwaliteit geven. De aangetaste fotoschilderingen van boslandschappen maken ook de teloorgang van de biodiversiteit duidelijk. Een belangrijk onderwerp voor het collectief. De serie ‘Études’ zijn een opmaat voor grotere fotoschilderingen (Sonates) die uiteindelijk moeten leiden tot compositie opdrachten voor hedendaagse componisten en uitvoeringen van deze composities door pianisten voor publiek in een ruimte waar ook de fotoschilderingen tentoongesteld zijn. Iedere schakel wordt door elke participant individueel uitgevoerd, zodat het eindresultaat een volwaardig samenstel is van verschillende ‘schakels’.

Kunstmaand Ameland, 1-30 november 2021
Maritiem Museum Abraham Fock, Oranjeweg 18, Hollum

 

Christiaan Kuitwaard
De belangrijkste thema’s in het werk van Christiaan Kuitwaard (1965) zijn het stilleven en het landschap. De fijngeschilderde, sterk aan de realiteit gebonden figuraties doet zijn werk in de buurt komen van dat van Jan Mankes en Willem van Althuis. Observaties van bomen en boomgroepen in de bossen rond zijn woonplaats Oldeberkoop verwerkt hij in schilderijen waarin weerkaatsend licht zachte kleursluiers legt over de voorstellingen, de contouren van boomstammen voorzichtig aanzet en de voor- en achtergrond in elkaar laat vervloeien. In zijn werk is er dan ook voortdurend sprake van verschijnen en verdwijnen, tussen positief en negatief.  Han Steenbruggen, directeur museum Belvédère, Heerenveen.

www.christiaankuitwaard.nl

Johannes Bosgra
Johannes Bosgra’s (Hardegarijp, 1979) belangrijkste inspiratiebron is hedendaagse klassieke muziek. Hij maakt verstilde beelden op de scheidslijn tussen abstractie en figuratie. Door de essentie van een landschap geabstraheerd te verbeelden geeft Bosgra, op dezelfde wijze als muziek dat door zijn abstractie zo moeiteloos doet, uitdrukking aan zijn innerlijke wereld. In samenwerking met componisten en musici creëert hij Gesamtkunstwerke van beeldende kunst en klassieke muziek. Johannes Bosgra heeft in 2019 een videowerk gemaakt van zijn Strepen serie voor de componist Philip Glass en pianist Feico Deutekom. In juni 2021 is het videowerk Verklärte Nacht in première gegaan bij Museum Voorlinden in Wassenaar. Bosgra is geselecteerd als FRESH EYES European Photography Talent 2020 en GUP New Dutch Photography Talent 2020.